Tuesday, 30 May 2023

Δελτίο τύπου ΟΤΟΕ 24/6/2014

 • Published on Thursday, 26 June 2014 10:14

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2014

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ (2307/2014)

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΑΞΗ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 6/2012

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

 

Αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει την ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ, που προσέφυγαν, ζητώντας την ακύρωση της ΠΥΣ, με την οποία η Κυβέρνηση είχε καταργήσει μονομερώς και αυθαίρετα τη συλλογική αυτονομία, παρεμβαίνοντας σε βάρος των εργαζομένων και ταυτόχρονα στο δικαίωμα της ασθενέστερης πλευράς, που είναι πάντοτε η πλευρά των εργαζομένων, να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.

Ειδικότερα, η βαρυσήμαντη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «επιβάλλεται από το Σύνταγμα στο Νομοθέτηνα προβλέπει και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία έστω και από το ένα μέρος, ώστε να μη παραμένει αρρύθμιστο σημαντικό μέρος της συλλογικής διαφοράς με τους εντεύθεν κινδύνους, με βλάβη της κοινωνικής ειρήνης και την επάνοδο στο ρυθμιστικό πεδίο των ατομικών συμβάσεων εργασίας, κατά τη σύναψη των οποίων βρίσκεται κατά κανόνα σε πλεονεκτική θέση η εργοδοτική πλευρά».

Η απόφαση του ΣτΕ έχει μεγάλη συνδικαλιστική και πολιτική σημασία, γιατί επαναφέρει στη Δημοκρατική τάξη τη θεσμική λειτουργία του Συντάγματος, των Νόμων και των κανόνων δικαίου, που αφορούν στις Συλλογικές διαπραγματεύσεις, στις Συμβάσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι μέθοδοι και οι πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις και αποτελούν «μπούμερανγκ» που στρέφεται τελικά εναντίον του κράτους δικαίου και των Δημοκρατικών κατακτήσεων.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Εκδήλωση μνήμης για το συνάδελφο Τζαμάλη

 • Published on Friday, 30 May 2014 13:04

Αθήνα, 29 Μαΐου 2014

 

Προς τους

Συλλόγους – Μέλη της ΟΤΟΕ

Υπόψη Προέδρου, Γεν. Γραμματέα

και υπεύθυνου Αθλητικού Τμήματος

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Νωπή είναι ακόμη σ’ όλους μας η μνήμη και ο ξαφνικός χαμός του εξαίρετου ανθρώπου και συναδέλφου μας και αγωνιστή της ζωής ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΖΑΜΑΛΗ.

Την Κυριακή 1η Ιουνίου και ώρα 11:00 με 14:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του, στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΜΙΝΙΩΝ (οδός Υμηττού και Μουτσοπούλου, Καμίνια – τέρμα οδ. Αγ. Ελευθερίου)

Θα ακολουθήσει αγώνας ΜΠΑΣΚΕΤ γυναικείων ομάδων, με τη συμμετοχή αθλητριών και προπονητών, φίλων του Χρίστου.

Η παρουσία μας θα είναι ένας φόρος τιμής για τον συνάδελφό μας, που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.

  Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                      ΣΤΑΥΡΟΣ  ΚΟΥΚΟΣ                    ΑΧΙΛΛΕΑΣ  ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση ΟΤΟΕ - Διοίκησης Τράπεζας Πειραιώς

 • Published on Monday, 05 May 2014 13:39

Αθήνα, 5 Μαΐου 2014

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με τις τράπεζες, που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ για θέματα εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας, έγινε στις 2/5/2014 συνάντηση εκπροσώπων της ΟΤΟΕ με εκπροσώπους της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Λεκκάκο Σταύρο Δ/ντα Σύμβουλο και τους κ. Γεωργίου Κων/νο και κα Κασελάκη Ευτυχία Γεν. Διευθυντές.

Κατά τη συνάντηση εκτέθηκαν διεξοδικά από τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ τα προβλήματα εφαρμογής του κλαδικού ωραρίου στις κεντρικές υπηρεσίες και στο δίκτυο των καταστημάτων, των υπερωριών, των σωρευμένων υπολοίπων κανονικής αδείας, καθώς και ζητήματα εφαρμογής των κλαδικών ΣΣΕ που αφορούν στο μειωμενο ωράριο/σωρευτική άδεια γονέων, στο επίδομα τοκετού και βρεφονηπιακού σταθμού κλπ, όπως αυτά της μεταφέρθηκαν από Συλλόγους-μέλη της.

Από την πλευρά της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, επισημάνθηκε ότι:

 • Το 2014 είναι χρονιά εντατικής προσπάθειας για την ολοκλήρωση του μεγάλου εγχειρήματος της λειτουργικής συγχώνευσης αλλά και της αναγκαίας ομογενοποίησης εξαιρετικά διαφοροποιημένων εργασιακών συνθηκών. ‘Ηδη μέσα σε ελάχιστο σχετικά διάστημα ολοκληρώθηκε μια μεγάλη προσπάθεια απορρόφησης και λειτουργικής ενσωμάτωσης μεγάλου αριθμού Τραπεζών, καταστημάτων, συστημάτων και κτιριακών υποδομών.
 • Πολιτική, της Τράπεζας είναι η πιστή τήρηση των συμφωνημένων στην κλαδική ΣΣΕ και η αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης παρατυπίας ή παράλειψης, εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη καταγραφή και ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού λ.χ. για τα προβλήματα που αφορούν στα ωράρια μητρότητας, στα επιδόματα τοκετού και βρεφονηπιακού κλπ.
 • Ειδικά για το ωράριο, τονίστηκε ότι, πολιτική της Διοίκησης είναι να τηρείται το κανονικό ωράριο, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες όσο και στο δίκτυο των καταστημάτων. Διαφορετικά ωράρια δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση επίσημη πολιτική της Τράπεζας, ούτε βέβαια η διενέργεια υπερωριών, πέραν των εγκεκριμένων και απολύτως αναγκαίων για συγκεκριμένες ανάγκες, γιατί το δυναμικό των εργαζομένων είναι υπεραρκετό.
 • Θα υπάρξει διευθέτηση των σωρευμένων αδειών βάσει σχέδίου της Διοίκησης, ενω σαφής βούλησή της είναι, να δοθούν φέτος όλες οι άδειες στο προσωπικό που έχουν ενδεχόμενα καθυστερήσει καθώς επίσης να τακτοποιηθούν και αιτήματα χορήγησης σωρευτικής γονικής άδειας λόγω μειωμένου ωραρίου.
 • Διαβεβαίωσαν, ακόμα, ότι η κεντρική φιλοσοφία και πολιτική της Τράπεζας εδράζεται στη θετική υποκίνηση των εργαζομένων, στη συνεννόηση και στην ωφέλεια όλων από τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργικής ενοποίησης τόσο στη διασφάλιση της απασχόλησης, όσο και των αμοιβών και δεσμεύτηκαν ότι, μεμονωμένες περιπτώσεις αστοχιών και παραλείψεων σε ένα σύνολο 18.000 εργαζομένων θα εξετασθούν και θα αντιμετωπισθούν.
 • Τέλος, δεσμεύτηκαν για νέα συνάντηση με την ΟΤΟΕ, στην οποία θα παρουσιάσουν με συγκεκριμένα στοιχεία τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην Τράπεζα, στο πλαίσιο της λειτουργικής ενοποίησης για τους εργαζόμενους αλλά και την ίδια την Τράπεζα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ δήλωσαν ότι:

 • Η συνάντηση γίνεται για λόγους που αφορούν στην εφαρμογή όρων της κλαδικής ΣΣΕ συμφωνημένων με τις Τράπεζες αλλά και της εργατικής νομοθεσίας. Οι ειδικές συνθήκες δεν δικαιολογούν παρερμηνείες ή παραβιάσεις των ΣΣΕ, πολλώ μάλλον που αυτές ήδη καθορίζουν σαφή πλαίσια συνεννόησης και ρύθμισης τυχόν ιδιαίτερων αναγκών σε υπηρεσίες και σε μεμονωμένα καταστήματα.
 • Τα προβλήματα που καταγράφουν οι Σύλλογοι-μέλη πρέπει να διερευνώνται και σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι οδηγίες της Διοίκησης (αφού σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν απηχούν τη βούλησή της) θα τηρούνται από όλα τα στελέχη, ώστε οι εργαζόμενοι να μην υφίστανται τις αφόρητες πιέσεις όσων θέλουν να φανούν «βασιλικότεροι του βασιλέως», με συνέπεια την αλόγιστη και συχνά αυθαίρετη και μη αμειβόμενη επιμήκυνση των ωραρίων εργασίας.
 • Θεωρούν αυτονόητη και επιβεβλημένη την τήρηση των συμφωνημένων στις Κλαδικές ΣΣΕ, καθώς και όλων όσων ορίζονται στην εργατική νομοθεσία ως απαραίτητες βάσεις ορθολογικής λειτουργίας για όλες τις Τράπεζες και προϋπόθεση για την επιτυχή τους ανασύνταξη και ανάπτυξη.      
 • Περιμένουν την έμπρακτη τήρηση όσων συζητήθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, δεδομένου ότι η ΟΤΟΕ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά, μαζί με τους Συλλόγους-μέλη της, τα προβλήματα και τις εξελίξεις σε κάθε χώρο του κλάδου, ώστε να παρέμβει σε κάθε περίπτωση που αυτό θα κριθεί απαραίτητο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                Σταύρος ΚΟΥΚΟΣ                         Αχιλλέας ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ανακοίνωση ΟΤΟΕ νο18

 • Published on Friday, 11 April 2014 09:46

Αθήνα, 10 Απριλίου 2014

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

ΠΡΩΤΗ ΘΕΤΙΚΗ

ΜΕ EUROBANK

 

 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Μετά από καταγγελίες Σωματείων μας για παραβιάσεις από ορισμένες τράπεζες κυρίως του ωραρίου των Κλαδικών ΣΣΕ και των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία για την καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε να γίνουν – και έχουν ήδη ξεκινήσει – συναντήσεις της ΟΤΟΕ με τις Διοικήσεις των Τραπεζών, προκειμένου να τεθούν τα θέματα αυτά και να ζητηθούν απαντήσεις.

Παράλληλα έχει αποσταλεί σε όλες τις τράπεζες ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ, για την ΤΗΡΗΣΗ των κανονικών ωραρίων, των ρυθμίσεων των Κλαδικών ΣΣΕ για τις βάρδιες, για την καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με τις τράπεζες, έγινε η πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Διευθύνοντα της Eurobank Σύμβουλο κ. Χρ. Μεγάλου και την Γεν. Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κα Αθηνά Δεσύπρη, στην οποία τέθηκαν όλα τα παραπάνω θέματα.

Από την πλευρά της η Διοίκηση της Τράπεζας:

        Δεσμεύτηκε για την τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις και αφορούν στην τήρηση του κανονικού ωραρίου, όπως έχει ρυθμιστεί με τις Κλαδικές ΣΣΕ.


        Δεσμεύτηκε για τον καθορισμό των βαρδιών, συμπληρωματικά με το κανονικό-νόμιμο ωράριο εργασίας, όπως αυτό ισχύει σε όλους τους εργασιακούς χώρους του κλάδου, η τήρηση του οποίου αποτελεί και προϋπόθεση για την εφαρμογή τους.

        Διευκρίνισε ότι η καταγραφή και η πληρωμή όλων των απαιτούμενων υπερωριών για την κάλυψη των αναγκών της τράπεζας, θα γίνεται όπως νόμιμα προβλέπεται, χωρίς καθυστερήσεις.

        Τόνισε ιδιαίτερα ότι έδωσε ήδη σαφείς οδηγίες στο στελεχιακό της δυναμικό να εκπληρώνονται στο σύνολό τους και χωρίς παρεκκλίσεις οι υποχρεώσεις της τράπεζας απέναντι στους εργαζόμενους, όπως αυτές απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Εργατική Νομοθεσία (ωράριο, υπερωρίες, άδειες κ.λπ.).

Η ΟΤΟΕ αξιολογεί θετικά την πρώτη αυτή συνάντηση με τη Eurobank και αναμένει την έμπρακτη τήρηση των δεσμεύσεών της για τα συγκεκριμένα θέματα.

Περιμένει ανάλογα θετική αντιμετώπιση από τις Διοικήσεις και στις επόμενες συναντήσεις με τις άλλες τράπεζες, που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Η αυτονόητη τήρηση των συμφωνημένων στις Κλαδικές Συμβάσεις και των οριζόμενων από την Εργατική Νομοθεσία, θα εξομαλύνει τις αντιπαραθέσεις, θα βελτιώσει το εργασιακό κλίμα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ουσιαστικής στήριξης και από τους εργαζομένους της αναγκαίας επανόδου των τραπεζών στον κομβικό τους ρόλο για την ανάπτυξη και την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η ΟΤΟΕ όσο και οι Σύλλογοι – Μέλη της, θα παρακολουθούμε την εφαρμογή των παραπάνω παρεμβαίνοντας αποφασιστικά, όπου κρίνεται, απαραίτητο.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

           Σταύρος ΚΟΥΚΟΣ                Αχιλλέας ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ